هیسترکتومی

یکی از روش‌ های درمانی پرتهاجم برداشتن رحم به طور کامل از ناحیه لگن است، اصطلاحا به این فرایند درمانی هیسترکتومی گفته میشود و متخصصان برای پیشگیری از آسیب‌ ها و بیماری‌ های خطرناک از جمله سرطان گاهاً ناچار به برداشته رحم بوده تا بتوانند بانوان را از دردهای مزمن و بیماری‌ های خطرناکی همچون سرطان رها کنند.

رحم نقش بسیار مهمی در بدن بانوان ایفا می‌ کند این عضو حساس و البته کوچک کاملاً عضلانی بوده و شکلی مشابه با یک گلابی وارونه دارد، مهمترین نقش در سیستم تولید مثل زنان به رحم مربوط میشود، عملکرد رحم به گونه‌ ای است که منجر به پرورش تخمک‌ های بارور شده و تبدیل آن به جنین و نهایتاً به یک نوزاد کامل بر عهده رحم است.

اما زمانی که افراد با بیماری‌ های شدید رحمی مواجه میشوند ممکن است علاوه بر درگیر شدن بافت رحم اندام‌ های مجاور از جمله تخمدان‌ ها نیز با مشکل مواجه شوند و احتمال درگیر شدن اندام‌ های جانبی رحم با بیماری پیش آمده وجود دارد.

در چنین موقعیتی متخصصان جراحی هیسترکتومی را انجام داده تا بتوانند دقیق‌ تر از سلامت بانوان مراقبت کنند هر چند که این عمل می‌ تواند عوارضی را برای افراد در پی داشته باشد.

دلایل انجام جراحی هیسترکتومی

دلایل انجام جراحی هیسترکتومی
دلایل انجام جراحی هیسترکتومی

شاید تصور کنید که پیشرفت علم و وجود تکنولوژی‌ های پیشرفته باعث میشود تا متخصصان بتوانند هرگونه بیماری‌ های داخلی را خیلی دقیق اما در مدت بیشتر درمان کنند، اما گاهی اوقات برخی از انواع بیماری‌ ها به ویژه آسیب‌ های رحمی آنقدر پیشرونده و خطرناک هستند که نیاز است بافت رحم به طور کامل از بدن خارج شود در غیر این صورت سلامت بدن به خطر افتاده و ممکن است خطر مرگ بیماران را تهدید کند.

یکی از مهمترین دلایل انجام جراحی هیسترکتومی فیبروم رحمی است، رشد این سلول‌ های غیر سرطانی باعث اختلال در کارکرد رحم میشود و منجر به خونریزی‌ های شدید و قاعدگی‌ های دردناک خواهد شد.

زمانی که فیبروم در رحم وجود داشته باشد این اختلالات به طور قطعی اتفاق می‌ افتد و حتی ممکن است دارو درمانی یا سایر روش‌ های کم تهاجم باعث بهبود اوضاع رحم نشود.

در چنین شرایطی متخصصان برای پیشگیری از آسیب‌ های جسمانی شدیدتر ناچار به برداشت رحم هستند که به آن جراحی هیسترکتومی می‌ گویند.

از دیگر دلایل برداشت رحم یا انجام جراحی هیسترکتومی ابتلا به سرطان‌ های پیشرونده و بدخیم است، اگر سلول‌ های سرطانی در ناحیه آندومتر، دهانه رحم، تخمدان‌ ها و یا رحم پدیدار شوند نیاز است که جراحی انجام شود تا بافت آسیب دیده رحم به همراه توده‌ هایی که در حال رشد هستند از بدن خارج شوند.

با این حال نیاز است که بعد از جراحی هیسترکتومی بانوان درمان‌ های تخصصی مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی را انجام دهند، البته در مواردی اگر سلول‌ های سرطانی کوچک باشند این فرایندهای تخصصی انجام شده و در آخرین مرحله و در صورت عدم دریافت نتیجه مطلوب از سایر روش‌ های درمانی انجام هیسترکتومی الزامی خواهد بود.

آدنومیوز اختلال رحمی دیگری است که باعث ضخیم‌ تر شدن دیواره رحم میشود و در پی آن خونریزی‌ ها و دردهای شدید اتفاق می‌ افتد.

معمولاً چنین آسیبی قبل از یائسگی رخ می‌ دهد و با درمان‌ های هورمونی و مصرف انواع دارو قابل بهبود است، اما اگر درمان‌ های انجام شده اثربخشی مطلوب را نداشته باشند تنها راه حل برای درمان چنین آسیبی برداشت رحم خواهد بود.

گاهی اوقات افراد در پی ابتلا به بیماری‌ های التهابی لگن یا انواع عفونت‌ های باکتریایی دردهای شدید لگنی را تجربه می‌ کنند و در پی آن آسیب‌ های وسیعی در رحم اتفاق می‌ افتد که تنها راه حل درمان و کنترل این عارضه هیسترکتومی است.

از نظر متخصصان هایپرپلازی و هرگونه خونریزی‌ های غیر طبیعی برای افراد و ابتلا به آسیب‌ هایی از جمله فیبروم عاملی برای جراحی هیسترکتومی هستند.

با این حال باید هرگونه اختلال در ناحیه رحم را جدی دانسته تا مراحل درمان به هیسترکتومی نرسد، اما در مواردی متخصصان با وجود اختلالاتی از جمله افتادگی رحم و حتی چسبندگی جفت به رحم مجبور میشوند بافت رحم را به طور کامل خارج کنند.

هر کدام از موارد گفته شده به تنهایی می‌ توانند عاملی برای تخریب بافت رحم باشند و در صورت نیاز پزشکان برای حفظ سلامت بیماران هیسترکتومی را انجام می‌ دهند.

مراقبت‌ های بعد از جراحی هیسترکتومی

مراقبت‌ های بعد از جراحی هیسترکتومی
مراقبت‌ های بعد از جراحی هیسترکتومی

اگر بانوان به تشخیص پزشک مجبور شوند که جراحی هیسترکتومی را انجام دهند مهم است که بعد از عمل از سلامت خود به درستی مراقبت کنند و تمامی نکات گفته شده توسط پزشک را با جزئیات انجام دهند تا مبادا این جراحی باعث پدیدار شدن اختلالات وسیع در بدن شود.

بانوان موظفند که بعد از جراحی سبک زندگی سالم را در پیش گرفته و علاوه بر مراقبت از رژیم غذایی خود فعالیت‌ های بدنی مناسب داشته باشند.

داشتن تغذیه سالم بر بهبود وضعیت جسمانی بیماران تاثیر مستقیم دارد، بعد از جراحی هیسترکتومی بانوان با یائسگی مواجه میشوند و ممکن است تغییرات هورمونی وسیع در بدن اتفاق بیفتد، اگر پزشکان برای برقراری تعادل در بدن داروهای خاصی را برایتان تجویز می‌ کنند حتماً دوز مشخص را در زمان مناسب استفاده کنید.

از طرفی مهم است که مصرف کلسیم را بیشتر کرده و مواد مورد نیاز بدن و انواع ویتامین‌ ها را از طریق مواد خوراکی تامین کنید، اما فراموش نکنید که برای جبران کمبود بدن باید مکمل‌ ها و انواع مولتی ویتامین مصرف شود.

بعد انجام جراحی هیسترکتومی بانوان موظفند که تغییراتی مثبت را در رژیم غذایی خود اعمال کنند، در هر وعده باید از سبزیجات فراوان استفاده کرده و انواع حبوبات و غلات را در رژیم روزانه خود بگنجانند.

همچنین مهم است که انواع چربی‌ های سالم و پروتئین را به طور مرتب مصرف کنند تا مبادا از این بابت بدن با کمبود مواجه شود، اما به یاد داشته باشید که بانوان در چنین شرایطی باید از فعالیت‌ های غیر ضروری پرهیز کرده و بعد از جراحی مدت زمان بیشتری را به استراحت و خواب کافی اختصاص دهند.

مهم است که بدن در وضعیت هیدراته قرار بگیرد و با مصرف نوشیدنی‌ های سالم به ویژه آب نیاز بدن را تامین کنند.

مهمترین عوارض جراحی هیسترکتومی

مهمترین عوارض جراحی هیسترکتومی
مهمترین عوارض جراحی هیسترکتومی

بعد از انجام جراحی هیسترکتومی ممکن است بانوان عوارض کوتاه مدت عمل را متحمل شوند و احتمالاً در محل جراحی درد یا سوزشی را برای چند روز حس می‌ کنند، اگر در محل برش کمی تورم، کبودی و یا قرمزی اتفاق بیفتد کاملاً طبیعی است اما این عوارض نهایتاً بعد از چند روز بهبود پیدا کرده و احتمالاً فرد با سوزش و خارش مواجه میشود.

اما بعد از ایجاد برش در ناحیه شکم ممکن است کمی بی‌ حسی را در محل برش احساس کنید البته این عوارض کوتاه مدت هستند و بعد از چند روز و نهایتاً چند هفته بهبود پیدا می‌ کند.

اما نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که بعد از جراحی هیسترکتومی بانوان وارد دوره یائسگی میشوند و ممکن است عوارض یائسگی از جمله گر گرفتگی، خشکی واژن، بی‌ خوابی و تعریق شبانه را تجربه نمایند، به همین دلیل است که بانوان بعد از جراحی هیسترکتومی نیاز به مراقبت‌ های پزشکی داشته و متخصصان با تجویز انواع داروهای هورمونی سعی دارند تعادل را در بدن بانوان برقرار کنند.

ناگفته نماند که عدم حضور رحم در بدن بانوان تغییرات وسیعی در میزان هورمون استروژن به وجود می‌ آورد، هورمون استروژن در بدن بانوان نقش بسیار مهمی ایفا می‌ کند و ممکن است علاوه بر اختلالات جسمانی افراد از نظر روانی نیز تحت فشار قرار بگیرند به خصوص اگر بانوان در دوران جوانی و در دوره باروری مجبور به انجام جراحی هیسترکتومی باشند، زیرا عدم توانایی بارداری طبیعی برای بانوان بسیار سخت خواهد بود.

 

6 پاسخ

    1. معمولا، برداشتن رحم و دهانه رحم تاثیری در احساس لذت و یا توانایی زن در رسیدن به ارگاسم ندارد.

    1. سطح استروژن بدن بعد از عمل کاهش می یابد، استروژن درمانی، جایگزین برخی یا تمام استروژن ها می شود.

    1. این مشکل می تواند تا 2 هفته ادامه داشته باشد که با گذشت زمان به طور کامل برطرف می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *