مراقبت های دوران بلوغ

دوران بلوغ مرحله بسیار حساسی است که تمامی افراد در سنین نوجوانی با آن مواجه میشوند.

وقتی به دوران بلوغ اشاره می‌کنیم معمولا منظورمان بلوغ جنسی و جسمی است چون در این دوره لزوما بلوغ هیجانی یا فکری اتفاق نمی‌افتد.

بلوغ جنسی و جسمی دوره سنی مشخصی دارد اما بلوغ هیجانی و بلوغ فکری، لزوما در دوره معینی اتفاق نمی‌افتند و شکل گرفتن آن‌ها به شرایط تربیتی و ذهنی افراد بستگی دارد.

سن بلوغ در واقع در دوره نوجوانی قرار دارد و برای دختران و پسران در رده سنی متفاوتی اتفاق می‌افتد. سن بلوغ همچنین معنای دینی و شرعی دارد.

امروزه متخصصان و پزشکان به تمامی والدین توصیه می‌ کنند که در این دوران به درستی با جوانان برخورد کرده تا این دوره حساس را به سلامت سپری کنند.

دانستن مهمترین مراقبت‌ های دوران بلوغ به تمامی اعضای خانواده کمک می‌ کند تا این مرحله سنی را بدون بحران سپری کنند و معمولاً نوجوانان با آسیب‌ ها و اختلالات مختلف مواجه نخواهند شد.

دوره بلوغ برای تمامی افراد اعم از دختران و پسران مرحله مهمی است و از آنجایی که تغییرات شخصیتی و جسمانی برای آنها اتفاق می‌ افتد ممکن است دچار بحران‌ های پنهان شوند، در چنین موقعیتی متخصصان          می‌ توانند به والدین کمک کرده و شرایط را برای رشد بهتر نوجوانان فراهم خواهند کرد.

از مهمترین مراقبت‌ های دوران بلوغ باید به درک صحیح این دوران اشاره کرد.

مهم است که دیگر اعضای خانواده با فردی که در سن بلوغ قرار می‌ گیرد رفتار درستی داشته باشند و با چند راهکار ساده می‌ توانند نوجوانان را به آرامش دعوت کرده و هرگونه تنش را از آنها دور خواهند کرد.

مراقبت های دوران بلوغ چیست؟

مراقبت های دوران بلوغ چیست؟
مراقبت های دوران بلوغ چیست؟

از مهمترین مراقبت‌ های دوران بلوغ باید به شناخت شخصیت نوجوانان اشاره کرد.

مهم است که والدین بدانند که چه چیزی بر آرامش اعصاب نوجوان اثرگذار است و با انجام فعالیت‌ های مناسب هرگونه تنش و اضطراب را از آنها دور خواهند کرد و این فرایند باعث میشود تا نوجوانان در وضعیتی کاملاً نرمال و با آرامش روانی بیشتر دوره بلوغ را سپری کنند.

در دوران بلوغ وضعیت جسمانی و ذهنی نوجوانان به گونه‌ ای است که هرگز پذیرایی نصیحت افراد نبوده و هرگونه صحبت دستوری را رد می‌ کنند.

مهم است که اطرافیان در مواجهه با فردی که در سن بلوغ است نقش یک راهنما را ایفا کنند و نباید به هیچ عنوان از درخواست‌ های دستوری و اجبار استفاده نمایند.

مهم است که والدین آموزش تکمیلی را در مواجهه با نوجوانان دانسته و به این واسطه می‌ توانند با برقراری روابط دوستانه و صمیمانه طی کردن سن بلوغ فرزندان خود را راحت‌ تر کنند.

اما به یاد داشته باشید که والدین الگوی رفتاری نوجوانان خواهند بود و بهتر است که از هرگونه مناقشات خانوادگی پرهیز کرده و نباید از اعمال خشونت آمیز استفاده نمایید.

اغلب نوجوانان در سن بلوغ به دنبال تایید شدن از طرف اطرافیان هستند، بهتر است که با انجام فعالیت‌ های مثبت و کاربردی از طرف نوجوانان آنها را تایید کرده و با تکیه بر نقاط قوت فرد شخصیت بهتری برای آنها بسازید.

اگر نوجوانان در سن بلوغ خطایی انجام می‌ دهند بهتر است که بدون تنش و دعوا مشکل پیش آمده را به آنها یادآوری کنید و با مشورت با نوجوانان اقدام به حل مسئله کنید.

با این حال به یاد داشته باشید که شرایط نوجوانان و موقعیت بلوغ آنها را باید بدون قید و شرط پذیرفته و نباید به هیچ عنوان برای مسائل کوچک با آنها مخالفت یا مشاجره کنید.

مهم است که تمامی اعضای خانواده در نقش و جایگاه اصلی خود قرار گرفته و با داشتن روابط دوستانه و صمیمانه با نوجوانان دوره بلوغ را به سلامت سپری کنند.

همچنین حائز اهمیت است که والدین به تغذیه، ورزش و آموزش مسائل بهداشتی و جنسی فرزند خود توجه داشته باشند.

به یاد داشته باشید که طی کردن دوره بلوغ با سلامت بر شخصیت کلی نوجوانان اثر گذاشته و تا پایان عمر بر شخصیت و روان آنها موثر خواهد بود.

نشانه های جسمی بلوغ

  • تغییر در عملکرد اندام‌های تولید مثل
  • کاهش و متوقف شدن رشد قد در دختران
  • شروع رشد قد در پسران
  • ناهماهنگی بین رشد قسمت‌های مختلف بدن مثلا بزرگ به نظر رسیدن بینی یا سر
  • افزایش رشد موی بدن
  • افزایش حجم عضلات در پسران
  • افزایش تعریق
  • ضخیم شدن صدای پسران
  • رویش موهای صورت در پسران
  • افزایش چربی پوست
  • بروز جوش‌های پوستی

نکات مهم دوران بلوغ

نکات مهم دوران بلوغ
نکات مهم دوران بلوغ

در دوران بلوغ تغییرات ظاهری و رفتاری در نوجوانان پدیدار میشود و این مسئله برای دختران و پسران تا حد زیادی متفاوت بوده و پذیرش آن سخت خواهد بود اما ممکن است این حالات چندان به صورت محسوس حس نشود.

اما با آغاز سن بلوغ روند رشد نوجوانان افزایش چشمگیری داشته و در این دوره کوتاه متوجه تغییرات جسمانی و رفتاری وسیعی خواهید شد.

مهم است بدانید که در دوران بلوغ نوجوانان از نظر روانی تحت فشار قرار گرفته و ممکن است منطق آنها با افراد بزرگسال یکسان نباشد.

به همین دلیل است که افراد در این گروه سنی نمی‌ توانند با دیگران ارتباط درستی برقرار کنند و مهم است که اطرافیان به ویژه والدین وضعیت نوجوانان را درک کرده و به هیچ عنوان با آنها وارد مشاجره و کل کل نشوند زیرا باعث میشود تا نوجوانان در این محدوده سنی حساس از خانواده فاصله گرفته و ممکن است تغییرات منفی بر شخصیت آنها اعمال نماید.

نکات مهمی که در مورد دوران بلوغ دختران باید بدانید این است که رفته رفته شاهد رشد سینه ها بوده و اولین نشانه آغاز بلوغ جنسی دختران است، همچنین دختران در این سن با سرعت بسیار زیادی افزایش قد را تجربه کرده و متوجه تغییرات آنها نسبت به گذشته خواهید شد.

نکته دیگری که در مورد بلوغ باید بدانید رشد موهای زائد در اندام‌ های تناسلی است و همچنین رشد مو در زیر بغل نیز مشاهده میشود.

دختران در این دوره با قاعدگی مواجه میشوند و ممکن است این مسئله برای آنها کمی نگران کننده باشد.

مهم است که در چنین موقعیتی والدین اطلاعات لازم را به دختران ارائه داده تا با تنش و نگرانی کمتری این دوره حساس را سپری کنند.

تغییرات دوران بلوغ برای آقایان نیز وجود دارد و معمولاً پسران از سن ۱۰ سالگی تا ۱۶ سالگی تغییرات بلوغ را به صورت محسوس مشاهده می‌ کنند، در این دوره سنی فرد با افزایش توده عضلانی مواجه شده و تغییر صدا رخ می‌ دهد، همچنین تعریق بیشتر میشود و افزایش قد را به صورت محسوس مشاهده خواهید کرد.

در این دوره رشد آلت تناسلی و بیضه‌ ها آغاز شده و رشد موهای زائد در نواحی حساس بدن نیز افزایش می‌ یابد، با تمام این تفاسیر باید بدانید که دوران بلوغ تنها مربوط به تغییرات جسمی و جنسی نمیشود بلکه افراد از نظر روانی نیز تغییراتی را خواهند داشت و مهم است که در این محدوده سنی به درستی با آنها رفتار شود زیرا شکل‌ گیری شخصیت نوجوانان تا حد زیادی به این محدوده سنی بستگی دارد.

اهمیت دریافت مشاوره در دوران بلوغ

اهمیت دریافت مشاوره در دوران بلوغ
اهمیت دریافت مشاوره در دوران بلوغ

همانطور که گفته شد دوران بلوغ محدوده سنی حساسی است که هم والدین و هم نوجوان باید به سلامت از آن عبور کنند، اما در این دوره سنی مشاوران می‌ توانند راهنمای خوبی برای افراد باشند و هرگونه تغییرات را به درستی برای افراد شرح داده و راه‌ های مقابله با مشکلات ذهنی پیش آمده و اختلالات رفتاری نوجوان را به والدین ارائه خواهند داد و با این راهکارهای ساده این دوره سنی راحت‌ تر سپری میشود.

والدین  پس از دریافت مشاوره با آگاهی بیشتری می‌ توانند با نوجوانان برخورد درستی داشته و در شکل‌ گیری شخصیت مثبت و موثر آنها نقش خوبی ایفا می‌ کنند.

زمانی که برای دریافت مشاوره به متخصصان مراجعه می‌ کنید می‌ توانید تمامی مسائل و چالش‌ هایی که با نوجوانان دارید را به آنها در میان گذاشته و پزشکان می‌ توانند راهکارهای درست جهت رفتار صحیح با آنها را به شما ارائه دهند.

تحقیقات انجام شده نشان می‌ دهد که سن و جنسیت نوجوانان در مقاومت آنها نسبت به تغییرات ایجاد شده در محیط زندگی، بدن و ذهن آنها اثرگذار است، برای سازگاری بیشتر نوجوانان با این تغییرات مشاوران می‌ توانند راهنمای خوبی برای افراد باشند.

به طور کلی مشاوران سعی دارند با هدف کمک به نوجوانان و درک بهتر احساسات و رفتار آنها به والدین راهکارهای مناسب را نشان داده و با این کار می‌ توانند شرایط و محیطی ایمن را برای رشد نوجوانان فراهم سازند.

بسیاری از والدین با آغاز سن بلوغ فرزندان خود با مشکل مواجه میشوند و نمی‌ دانند که چطور می‌ توانند به فرزند خود در این دوره حساس کمک کنند.

مشاورین اطلاعات لازم را در اختیار والدین قرار داده و به آنها آموزش می‌ دهند که چطور با مدیریت اضطراب و استرس و همفکری و همراهی با نوجوانان شرایط بلوغ را برای آنها هموار کنند.

رفتار مناسب با فرزندان در دوران بلوغ

رفتار مناسب با فرزندان در دوران بلوغ
رفتار مناسب با فرزندان در دوران بلوغ

با آغاز دوره بلوغ تغییرات رفتاری و شخصیتی را به صورت محسوس در نوجوانان مشاهده خواهید کرد و به نظر می‌ رسد که آنها تمایلی به ارتباط با اطرافیان و والدین ندارند، چنین تصوری اشتباه است بلکه چنین تغییراتی برای همه نوجوانان رخ می‌ دهد اما این والدین هستند که می‌ توانند با دریافت مشاوره از افراد آگاه در این زمینه به درستی با فرزندان خود ارتباط برقرار کرده و این مسئله باعث میشود تا دوران بلوغ برای نوجوانان آسان‌ تر سپری شود و مشکلاتی از جمله تنهایی درونی، ترس و اضطراب و حتی گیجی این دوران بر آنها غلبه نمی‌ کند.

در دوران بلوغ حس استقلال طلبی در نوجوانان افزایش یافته و ممکن است اغلب با پدر و مادر خود مخالفت کنند.

در عین حال نوجوانان در سن بلوغ تمایل دارند که دقیق تر و منطقی تر فکر کنند و ارزش های اخلاقی جدیدی برای خود بسازند، راهکار های خانواده که در کودکی برای آنها کامل به نظر می‌رسید اکنون ممکن است غیر منطقی به نظر برسد.

پدر و مادر در چنین شرایطی باید به فرزند خود فضا بدهند و به او کمک کنند که احساس استقلال کند.

مهمترین مسئله‌ ای که عموم مشاوران توصیه دارند در دوران بلوغ برای نوجوانان انجام شود دادن حس اعتماد به نفس و قوت قلب به آنها است.

در این دوره هیجانات فرد به حد بسیار زیادی رسیده و ممکن است نتوانند در موارد خاص تصمیم گیری درستی داشته باشند، سن بلوغ دوره‌ ای است که فرد نه در دوران کودکی است و نه در دوران جوانی و ممکن است در مواجهه با مسائل مختلف واکنشات شدید و غیر منطقی از خود بروز دهند.

اما در چنین موقعیتی والدین باید با صبوری و آرامش زیاد با نوجوانان صحبت کرده و آنها را از وضعیتی که در آن قرار گرفته‌ اند آگاه سازند.

مهمترین نکاتی که متخصصان در رفتار با فرزندان به والدین ارائه می‌ دهند این است که با آغاز دوران بلوغ باید بپذیرید که فرزند شما دیگر کودک نیست و باید به نیازهای مختلف آنها پاسخ مناسب دهید.

نوجوانان در این دوره سنی تغییرات فیزیکی خواهند داشت و مهم است که برای آنها این مسئله را عادی جلوه دهید، حتی از تغییراتی که در روند زندگی آنها و شخصیت و ظاهرشان اتفاق می‌ افتد حس رضایت و خوشحالی بروز دهید.

رفتار والدین زمانی بر نوجوانان اثرات مثبت دارد که به عقاید و حریم خصوصی آنها احترام بگذارید، بهتر است که با وجود نیازهای زیادی که دارند با صبوری با آنها رفتار کنید تا این دوره حساس را سپری کنند.

اگر در دوران بلوغ والدین دائماً به تشویق نوجوانان بپردازند و حس خوب به آنها انتقال دهند به مرور زمان شاهد پیشرفت نوجوانان بوده و نه تنها دوره بلوغ آسان‌ تر سپری میشود بلکه از نظر شخصیتی نوجوانان آرامش و متانت بیشتری خواهند داشت.

در این دوره نباید به هیچ عنوان از جملات دستوری استفاده کنید و مهم است که با صبوری بیشتر در کنار نوجوانان قرار بگیرید.

نکات مهم در رابطه با رفتار صحیح با فرزندان در دوران بلوغ

نکات مهم در رابطه با رفتار صحیح با فرزندان در دوران بلوغ
نکات مهم در رابطه با رفتار صحیح با فرزندان در دوران بلوغ

اگر شناخت و آگاهی کاملی در مورد سن بلوغ ندارید و فرزندانتان در این دوره حساس قرار دارند حتماً با مشاوران صحبت کرده تا با اعلام نکات مهم در مورد رفتار صحیح با فرزندانتان شما را در این حیطه راهنمایی کنند و قطعاً می‌ توانید شخصیت بسیار خوبی برای فرزندان خود فراهم ساخته و آنها به دور از هرگونه تنش و اضطراب این دوره حساس را طی می‌ کنند.

مهم است که والدین گوش شنوا برای صحبت فرزندان خود باشند، هنگام صحبت کردن آنها به هیچ عنوان اقدام به نصیحت نکرده و اجازه دهید که با آرامش کامل صحبت‌ های خود را ادامه دهند.

نوجوانان در سن بلوغ از شنیدن صحبت‌ های دستوری و نصیحت بیزار هستند و مهم است که حتی نکات کلیدی را با بیانی دوستانه و صمیمانه به آنها اعلام کنید.

والدین باید تلاش کنند که شخصیت فرزند خود را در این دوران بشناسند و مشکلات آنها را بزرگ نشان ندهند تا فرزندشان دچار وحشت نشوند.

بهتر است که والدین با ایجاد اعتماد با فرزند خود ارتباط عاطفی برقرار کرده و اعتماد اورا به خود جلب کنند.

والدین با گوش دادن و آموزش نکات مهم سن بلوغ می توانند به فرزند خود کمک بسیاری بکنند.

بسیار مهم است که پدر و مادر فرزند خود را کاملا بپذیرند و از احساس تنهایی فرزند خود جلوگیری کنند.

صبوری والدین در برابر عصبانیت و گاها پرخاشگری نوجوانان مسئله مهمی است که باید به آن توجه شود، به یاد داشته باشید که عکس‌ العمل صحیح در برابر رفتار نوجوانان مسئله مهمی است که در دراز مدت تاثیرات آن را مشاهده خواهید کرد.

نکته مهمی که در مورد رفتار با نوجوانان باید بدانید این است که در این دوره نباید به هیچ عنوان با آنها بگو مگو داشته و یا رفتارهای تند و خشن داشته باشید زیرا در این دوره نوجوانان درک درستی از دلسوزی والدین نداشته و ترجیح می‌ دهند تمامی مسائل را به صورت منطقی برطرف کنند.

مناسب ترین راهکار برای دوستی با فرزندان

مناسب ترین راهکار برای دوستی با فرزندان
مناسب ترین راهکار برای دوستی با فرزندان

شاید برخی از بانوان با این مسئله مواجه باشند که به سختی می‌ توانند با نوجوانان خود ارتباط بگیرند.

دوره بلوغ سن بسیار حساسی است که همه افراد طی می‌ کنند اما مهم است که در این محدوده سنی والدین به درستی با نوجوانان ارتباط گرفته تا بتوانند با رفع نیازهای عاطفی آنها به شکل‌ گیری صحیح شخصیت نوجوانان کمک کنند.

چند راهکار ساده از طرف متخصصان و مشاوران در اختیار والدین قرار داده میشود که با رعایت این نکات می‌ توانید ارتباط بسیار خوب و صمیمانه با نوجوانان برقرار کنید.

در قدم اول والدین باید تلاش کنند تا نیازهای اساسی و اولیه فرزندان خود را برطرف کنند، زمانی که نیازهای جسمی، مادی و روحی نوجوانان برطرف شود خلق و خوی آنها در حد متعادل قرار گرفته و هرگز حس پرخاشگر و انتقام جو نخواهند داشت.

به یاد داشته باشید که نیاز روانی نوجوانان در این محدوده سنی خاص با محبت و عشق زیاد والدین برطرف میشود مهم است که شما در موقعیت‌ های مختلف آنها را به درستی درک کرده و به هیچ عنوان تلاش نکنید که اشتباهات نوجوانان را دائماً به آنها گوشزد نمایید.

یک روش دیگر برای داشتن رابطه دوستانه با فرزندان به ویژه نوجوانان این است که در موقعیت‌ های مختلف به آنها احترام گذاشته و اصل پذیرفته شدن را برای آنها انجام دهید.

باید به نوجوانان فهماند که همه جوره و در هر شرایطی با آنها همراه بوده و تک تک فعالیت‌ های درستی که انجام می‌ دهند مورد تایید والدین و اعضای خانواده است.

اگر والدین با فرزندان نوجوان خود رابطه دوستانه داشته باشند به مرور زمان صمیمیت بین آنها افزایش پیدا کرده و نوجوانان با حساسیت‌ ها و مشکلات دوران بلوغ مواجه نمیشوند، والدین باید مثبت‌ اندیشی و برداشت و برخورد مثبت با مسائل پیرامون را نوجوانان خود آموزش دهند و مهم است که والدین خود چنین طرز تفکری داشته باشند و نوجوانان از این طریق الگوبرداری درستی از والدین می‌ کنند.

مشاوران بر این باورند که ارتباط کلامی و عاطفی بین والدین و نوجوانان بسیار مهم است.

بهتر است که ساعاتی از روز را در کنار نوجوانان قرار گرفته و در مورد مسائل پیرامون با آنها صحبت کنید.

به یاد داشته باشید که تحمیل کردن مسائل و عقاید مختلف به نوجوانان و حتی مشاجره با آنها و یا افراط و تفریط در نحوه برخورد و حتی محبت کردن باعث میشود نوجوانان با والدین ارتباط خوبی نخواهند داشت.

توصیه میشود که در دوران بلوغ والدین به هیچ عنوان فرزندان خود را با یکدیگر مقایسه نکنند همچنین می‌ توانند با کمک به نوجوانان در جهت کسب مهارت‌ های بیشتر آنها را در یک مسیر مناسب قرار داده و این کار باعث میشود تا افزایش اعتماد به نفس و روحیه قوی نوجوانان را شاهد باشید.

انجام چنین کارهای مثبتی کمک می‌ کند تا رابطه بین نوجوانان و والدین هر لحظه قوی‌ تر شده و صمیمیت و محبت بیشتری در بین آنها حاکم خواهد شد.

تغییرات ظاهری دختران در سن بلوغ

تغییرات ظاهری دختران در سن بلوغ
تغییرات ظاهری دختران در سن بلوغ

با آغاز دوره بلوغ دختران و پسران تغییراتی را در ظاهر خود مشاهده کرده و همچنین ممکن است از نظر رفتاری و شخصیتی نیز این تغییرات به صورت محسوس حس شود.

از مهمترین تغییرات ظاهری در دخترانی که در سن بلوغ قرار می‌ گیرند می‌ توان به افزایش رشد نواحی خاص بدن مانند سینه‌ ها اشاره کرد.

دوره قاعدگی در این محدوده سنی آغاز شده و ممکن است دختران در سن بلوغ و در موقعیت‌ های مختلف قاعدگی را تجربه کنند.

همچنین رویش مو در ناحیه شرمگاهی، زیر بغل، بازو و پاها اتفاق افتاده و رشد بیشتری نسبت به قبل خواهند داشت.

مشاهده می‌شود که دختران در سن بلوغ پهن‌ تر شدن استخوان لگن یا باسن را تجربه می‌ کنند و این امر نشان می‌ دهد که رشد استخوانی آنها نیز به حداکثر رسیده است.

از مهمترین تغییراتی که در سن بلوغ دختران اتفاق می‌ افتد می‌ توان به ترشحات واژن اشاره کرد، البته در این محدوده سنی تعریق بدن بیشتر شده و حتی ممکن است بوی بدن را متوجه شوند.

به یاد داشته باشید که با افزایش تغییرات در اندام دختران در سن بلوغ کمر نسبتاً باریک‌ تر به نظر می‌ رسد و حجم چربی در اطراف معده، سینه و باسن نسبت به قبل افزایش خواهد یافت.

علاوه بر تغییرات ظاهری ممکن است دختران در سن بلوغ با مشکلاتی مانند پرخاشگری و یا عزت نفس پایین مواجه شوند، همچنین نوسانات خلقی، اضطراب و افسردگی نیز در این دوره شایع است.

به یاد داشته باشید که دختران هم ممکن است مشکلات پوستی مانند آکنه را تجربه کرده و گاهاً از نظر عاطفی تحت فشار قرار می‌ گیرند و ممکن است با عدم رضایت نسبت به جسم خود مواجه شوند.

البته والدین می‌ توانند به کمک مشاوران در این دوره رفتار صحیحی با نوجوانان داشته و حس کامل بودن را به آنها القا کنند، قطعاً با این شرایط دوران بلوغ به سلامت سپری شده و حس نارضایتی کمتری بر فرد غلبه می‌ کند.

بازه سنی بلوغ دختران

طبق تحقیقات انجام شده متخصصان به این نتیجه رسیده‌ اند که سن بلوغ در دختران باید در یک محدوده سنی خاصی باشد و اگر بلوغ قبل از این سن و یا بعد از آن اتفاق بیفتد نشان می‌ دهد که دختران با بلوغ زودرس یا بلوغ دیرس مواجه شده‌ اند.

محدوده سنی ۸ تا ۱۳ سال مربوط به دوره بلوغ دختران است.

با این حال به یاد داشته باشید که بلوغ زودرس و دیررس هر کدام مشکلاتی را برای افراد به همراه دارد.

سن بلوغ ارتباط مستقیمی به روند رشد جسمانی دختران داشته و اگر بلوغ زودتر از موعد اتفاق بیفتد ممکن است در رشد جسمانی آنها اختلالاتی ایجاد شود.

همچنین بلوغ دیررس نشان دهنده مشکلات داخلی بوده و ممکن است نشات گرفته از بیماری‌ های پنهان باشد.

با این حال مهم است که شرایط برای بلوغ در محدوده سنی مناسب فراهم شود و اگر متوجه زودرس یا دیررس بودن بلوغ میشوید سریعاً به متخصص مراجعه نمایید.

رفتار و تغییرات روحی و روانی دختران در سن بلوغ

می‌توان اینطور بیان داشت که هر دختری در سن بلوغ رفتارهای مختلفی را به خاطر هیجانی که تجربه می‌کنند از خود نشان می‌دهند.

خطرناک بودن این رفتارها و همچنین ادامه دار بودنشان، بستگی به این دارد که خانواده‌ها با آن‌ها به چه صورت برخورد می‌کنند. از این رو رفتار با دختران در این سن بسیار حائز اهمیت بوده است.

بعضی از دخترها کارهایی را انجام می‌دهند که دیگران را به سمت خود جلب کنند. به عنوان مثال از لوازم آرایشی به طور غیر طبیعی استفاده می کنند و یا رفتارهای پرخاشگرانه ای را در برابر کوچک ترین واکنش‌ها نشان می‌دهند. همچنین بسیاری از آن‌ها به سمت گوشه گیری متمایل می‌شوند و نمی‌توانند دایره ارتباطی خود را گسترش دهند. به همین علت خانواده‌ها برای اینکه بتوانند به دختران خود کمک کنند، باید با یک مشاوره جلسه داشته باشند.

دوران بلوغ در پسران

بلوغ در پسران از سن 14 سالگی شروع می‌شود و معمولا تا 16 سالگی ادامه می‌یابد.

پسرها در دوران بلوغ دچار تغییرات جسمی می‌شوند. مانند:

  • رشد کردن دست ها و پاها
  • بزرگ شدن شانه
  • افزایش وزن و عضله
  • بزرگ شدن بیضه
  • رشد و تیره شدن موهای بدن
  • ظاهر شدن خصوصیات جنسی
  • بم شدن صدا
  • آکنه
  • تعریق بیشتر
  • افزایش قد

همچنین پسر ها در دوران بلوغ دچار تغییرات شدید رفتاری می‌شوند، آنها رفتار تندی از خود نشان می‌دهند و  دوست دارند بیشتر زمان خود را با دوستان خود بگذرانند.

ناسازگاری و پرخاشگری نیز از دیگر تغییرات رفتاری در دوران بلوف پسر ها است.

مهم است که پدر و مادر فرزند خود را درک کرده و بدانند که این تغییرات در اثر تغییرات هورمونی اتفاق می افتد و همچنین تلاش نکنند که او را مجبور به انجام کاری که دوست ندارد بکنند.

مراقبت های بهداشتی در دوران بلوغ

مراقبت های بهداشتی در دوران بلوغ
مراقبت های بهداشتی در دوران بلوغ

با آغاز سن بلوغ نوجوانان توانایی پذیرش دریافت اطلاعات مهمتر را خواهند داشت و مهم است که آنها آموزش ببینند که چطور باید از سلامت خود مراقبت کرده و چگونه می‌ توانند بهداشت فردی را رعایت کنند.

همه افراد به ویژه دختران باید در سن بلوغ آموزش‌ های لازم را دریافت کنند زیرا در این دوره قاعدگی برای آنها آغاز شده و مهم است که با رعایت بهداشت فردی از بروز مشکلات و انواع عفونت‌ ها جلوگیری نمایند.

والدین موظفند که اطلاعات تکمیلی را در اختیار فرزندان خود قرار دهند و به آنها آموزش خواهند داد که چطور با شستشوی درست ناحیه تناسلی را تمیز نگه داشته و از انتقال آلودگی و بیماری‌ های مختلف در امان می‌ مانند.

اما علاوه بر سلامت جسمانی و بهداشت فردی مهم است که دختران از نظر جنسی آموزش‌ های لازم را دریافت کنند این کار باعث میشود تا از انتقال خواسته یا ناخواسته بیماری‌ های جنسی جلوگیری کرده و روش‌ های کاربردی برای پیشگیری از روابط پرخطر را آموزش خواهند دید.

اگر دختران در این محدوده سنی اطلاعات و آموزش‌ های لازمی را دریافت کنند به هیچ عنوان دچار مشکلات جسمانی و روحی نشده و هرگز آسیبی به آنها وارد نمیشود.

به یاد داشته باشید که تغذیه دوران بلوغ بسیار مهم است و دختران باید آموزش ببینند که چه مواد غذایی برای آنها مناسب است و چه خوراکی‌ هایی باعث چاقی در دوران بلوغ میشود.

از آنجایی که میزان هورمون‌ های بدن در دوران بلوغ افزایش یا کاهش چشمگیری دارند ممکن است هرگونه رفتار و عادات ناسالم به مشکلات جسمانی مبدل شود.

مهم است که در این دوران در کنار داشتن تغذیه سالم، تناسب اندام خود را حفظ کرده و با انجام فعالیت‌ های ورزشی علاوه بر رشد جسمانی بهتر از مشکلاتی همچون چاقی، اضافه وزن و نهایتاً بیماری‌ های داخلی محفوظ می‌ مانند.

6 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر چرا بعد از رسیدن به سن بلوغ عادت ماهیانه نمی‌شم؟

    1. عادت ماهیانه دختران بعد از رسیدن به بلوغ اتفاق می افتد که البته سن بلوغ بین 8 تا 13 سال در دختران متفاوت است. اما اینکه بعضی دخترها زودتر و یا دیرتر به بلوغ برسند، طبیعی است.

    1. درد پستان هر از گاهی اتفاق می افتد. این مسئله در دختر خانم ها در سن بلوغ و بعد از آن بیشتر به دلیل رشد پستان هاست.

  2. خسته نباشین خانم دکتر پرخاشگر شدن پسرها توی بلوغ طبیعیه؟

    1. پرخاشگری یا تغییرات رفتاری در پسران در دوران بلوغ به عنوان یک پدیده طبیعی مطرح می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *